Rodzaje detergentów
Czasami przez "detergenty" rozumie się wszelkie środki czyszczące jako takie. W przemyśle środków czystości rozgranicza się jednak wyraźnie "detergenty właściwe" - w sensie pierwszej definicji oraz pozostałe składniki środków czyszczących - takie jak nabłyszczacze, dodatki koloryzujące, dodatki zapachowe, odżywcze, antystatyczne, wybielające itp.
Detergenty utożsamia się czasem z surfaktantami, co jednak nie jest poprawne, gdyż nie wszystkie detergenty działają jak surfaktanty i nie wszystkie surfaktanty są stosowane jako detergenty.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Detergenty
Najważniejsza jest trawa
Zanim przejdziemy do właściwego rozplanowania ogrodu, warto przemyśleć kwestie podstawowe - czyli trawnikiem.
Nie zwracając uwagi na kwestie dotyczące gatunków trawy ( a jest tego trochę), zasadniczo należy podjąć decyzję - trawa z rolki, czy tradycyjny siew? Wcale nie jest łatwo podjąć decyzję. Chyba najwięcej jest zależne od tego, czy jesteśmy wystarczająco cierpliwi, by poczekać na to, aż rośliny wykiełkują z nasion, czy też chcemy od razu cieszyć się gotowym trawnikiem. kolejną nie mniej istotną kwestią jest koszt - trawa z rolki jest dość sporym wydatkiem, ponieważ jest powiązana nie tylko z kosztem wynikającym z zakupu rolek - mają one charakterystyczne wymagania i zanim zostaną rozwinięte, trzeba odpowiednio przygotować glebę, używając specjalnych nawozów. Jest to bardzo pracochłonne, dlatego firmy ogrodnicze mają taką usługę w swoim cenniku wyszczególnioną osobno. Jeżeli liczymy na to, że przy zakupie trawy z rolki, ktoś ją nam gratis "zainstaluje", to możemy się przeliczyć. Przy ustalaniu budżetu na ogród, warto wziąć takie rzeczy pod uwagę.
Przemysł spożywczy, a czystość
Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.