Ogólnie o ogrzewaniu

ia się między dostawcą a odbiorcą tej energii. Jednostką miary energii cieplnej w układzie SI jest dżul (symbol J) równy 1wat ? 1sekunda (watosekunda). Jest ona zbyt mała do użytku praktycznego, dlatego powszechnie używaną w rozli

Ogólnie o ogrzewaniu

Licznik ciepła

Licznik ciepła (ciepłomierz) ? całkujący przyrząd pomiarowy przeznaczony do pomiaru ilości przepływającej energii cieplnej. Jego wskazanie jest podstawą do rozliczania się między dostawcą a odbiorcą tej energii. Jednostką miary energii cieplnej w układzie SI jest dżul (symbol J) równy 1wat ? 1sekunda (watosekunda). Jest ona zbyt mała do użytku praktycznego, dlatego powszechnie używaną w rozliczeniach jednostką energii jest gigadżul GJ.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_ciep%C5%82a


Jak wybrać najlepsze rozwiązanie w zakresie instalacji ogrzewniczych?

Dobór urządzeń ogrzewniczych takich, jak kotły czy nagrzewnice może być dość skomplikowany szczególnie dla osób, które jak do tej pory nie miały do czynienia z tą branżą. Takiej osobie bardzo trudno jest samodzielnie podjąć decyzję. Co zrobić w takim przypadku? Gdzie znaleźć informacje odnośnie najlepszych urządzeń dla naszego domu czy innego pomieszczenia? Na pewno można w tym celu sięgnąć po informacje w Internecie. Znajdziemy tam mnóstwo wiedzy, jeśli chodzi o dobór kotłów. Warto jednak sięgnąć po pomoc specjalisty, który nie tylko wybierze najbardziej efektywny sposób ogrzewania, ale także sprawi, że koszty instalacji i eksploatacji tego układu zostaną zminimalizowane.


Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://pddm.com.pl/