Tekst o gotowaniu

pracujące w wysokich temperaturach i w kontakcie z agresywnymi środkami chemicznymi (aparatura chemiczna, naczynia kuchenne, ubrania strażackie (np. chemiczne ubrania gazoszczelne, CUG) itp.) powłoki i materiały hydrofobowe (np.

Tekst o gotowaniu Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

Zastosowanie teflonu

Zastosowanie teflonu:

materiały, przedmioty i powłoki przedmiotów oraz elementy urządzeń pracujące w wysokich temperaturach i w kontakcie z agresywnymi środkami chemicznymi (aparatura chemiczna, naczynia kuchenne, ubrania strażackie (np. chemiczne ubrania gazoszczelne, CUG) itp.)
powłoki i materiały hydrofobowe (np. tkanina Gore-Tex)
składnik smarów
materiały, elementy urządzeń i powłoki poślizgowe (np. pocisków do broni ręcznej)
materiały uszczelniające (nici, taśmy)
implanty, kolczyki itp. elementy mające stały kontakt z tkankami

Teflon jest do blachy przyczepiony mechanicznie, na zasadzie retencji. Przed nałożeniem teflonu patelnia jest piaskowana aby uzyskać mikrochropowatą powierzchnię, a następnie natryskuje się cienką warstwę wstępną tworzywa, tzw. primer, i spieka go z patelnią, dzięki czemu teflon wypełnia wszystkie nierówności, łącząc się stabilnie z podłożem. Na tak przygotowaną powierzchnię nanosi się właściwą warstwę roboczą teflonu i stapia z primerem



Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Poli(tetrafluoroetylen)


O jakości

To nie prawda, że nie ma znaczenia w czym gotujesz. Prawdę mówiąc warto zainwestować więcej w dobre garnki, ponieważ będą nam one słuzyły wiele lat - minimum 10, a nawet 20. Trzeba jednak uważać, ponieważ naczynia sprzedawane przez oszustów naciągających emerytów nie mają nic wspólnego z dobrej jakości garnkami. No dobrze - więc co kupić? Po prostu trzeba postawić na sprawdzonych producentów, warto się sugerować również tymi markami, które produkują sprzęt dla profesjonalnych kuchni.


Jak wybrać garnek i patelnie?

Większość z nas gotuje posiłki w domu. Bardzo ważne jest, żeby dobrze wybrać garnki i patelnie - mają nie tylko służyć nam przez lata, ale nie mogą przecież szkodzić. Wszystko co ma kontakt z żywnością powinno być wykonane z odpowiedniej jakości materiałów, nie może wchodzić w reakcje z jedzeniem, na przykład pod wpływem wysokiej temperatury. Nie bez powodu nie sprzedaje się już aluminiowych naczyń bez dodatkowych powłok (np. powłoka teflonowa na patelni). Czasem warto wydać więcej na porządny komplet garnków, który będzie nam służył kilkanaście, nawet ponad 20 lat, niż skusić się na promocję w markecie.



© 2019 http://pddm.com.pl/